Menu to jeden z najważniejszych elementów na każdym weselu, który często decyduje o pomyślności przyjęcia. Goście bardzo często wyrażają swoją opinię na temat jedzenia, które im zaserwowano. Oczywiście nie dogodzimy każdemu i będziemy musieli zmierzyć się z pewną krytyką jednak zawsze pamiętajmy aby jedzenie było świeże, różnorodne i w odpowiedniej ilości.
Na weselach dominują przede wszystkim polskie, tradycyjne dania. Wiele Par Młodych decyduje się także na kuchnię europejską oraz azjatycką. Na przyjęciach możemy spotkać również owoce morza, grillowane mięsa oraz sushi.
CHARAKTER MENU WESELNEGO
Tworząc menu weselne nie powinniśmy brać pod uwagę jedynie swoich upodobań ale również gust żywieniowy swoich gości. Wydziwiane dania mogą nie smakować każdemu. Z kolei tradycyjne, nawet najprostsze potrawy, podane w oryginalny sposób na pewno przypadną do gustu gościom.
Powinniśmy stworzyć takie menu aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. Pamiętajmy, że na weselu możemy gościć osoby, które są wegetarianami. Warto o nich pomyśleć i zadbać by podawane dania oraz przystawki nie były tylko mięsne.
RÓŻNORODNOŚĆ
Pamiętajmy, że menu powinno być różnorodne. Nie możemy w tym samym czasie podawać dwóch dań z zup lub dwóch potraw mięsnych. Weźmy pod uwagę także harmonię posiłków. Nie serwujmy tylko dań ciężkich, ale również lekkie. Goście pomiędzy posiłkami lubią czasami coś przegryźć, dlatego bardzo ważnymi elementami na stole są przekąski.
JAKIE JEDZENIE PODAĆ?
Podstawę każdego obiadu weselnego stanowi zupa. Możemy podać rosół, różnego rodzaju kremy lub żurek. Drugie danie to z reguły ziemniaki z mięsem oraz bukietem surówek. Ważne aby goście mieli kilka rodzajów mięsa do wyboru. Zaserwujemy także coś dla wegetarian np. kotlet jajeczny. Po obiedzie można podać coś na słodko. Mogą to być lody, owocowe szaszłyki lub tort. W ciągu całej nocy podawane są również dania na gorąco ( z reguły co 3 godziny.) Zaserwować możemy różne zupy, pieczone mięsa lub ryby. Z reguły podajemy 4 dania na gorąco. Na stole nie powinno braknąć przystawek, po które goście będą mogli sięgnąć kiedy tylko będą mieć ochotę. Najczęstszymi są sałatki, wędliny, galaretki czy też śledzie. W naszym menu powinny znaleźć się także ciasta i owoce. Nie może zabraknąć soków owocowych, wody z cytryną oraz napojów gazowanych. Ważne miejsce w menu stanowi tort. Jest to gwóźdź programu i jego obecność na weselu jest obowiązkowa.
JAKI ALKOHOL PODAĆ?
Do posiłków serwujemy wina, które dzielimy na wytrawne, półwytrawne i słodkie. Wina wytrawne i półwytrawne to wina stołowe, słodkie zaś są do deserów. Przeważnie na weselach gości wódka. Z reguły podaje się 0,5 l mocnego trunku na głowę.
OBSŁUGA
Powinniśmy wybrać doświadczonego kucharza z nienaganną opinią. Również ważną kwestią jest ilość kelnerów. Na 10 gości powinien przypadać 1 kelner. Nie ma nic gorszego, niż goście czekający zbyt długo na posiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz